Napsali o nás - Krmivářství, naschov.cz

17. 7. 2015
V květnus se v České Skalici konala konference na téma tepelné úpravy krmiv. Pořadatelem akce byla firma Farmet a. s., spolupořadateli AgroDigest s. r. o., Pohořelice a Mendelova univerzita v Brně. Na přednáškách se prezentovala problematika výroby extrudovaných krmiv a krmení hospodářských zvířat a ryb.
Napsali o nás - Krmivářství, naschov.cz

Extrudovaná krmiva pro hospodářská zvířata

V květnu se v České Skalici konala konference na téma tepelné úpravy krmiv. Pořadatelem akce byla firma Farmet a. s., spolupořadateli AgroDigest s. r. o., Pohořelice a Mendelova univerzita v Brně. Na přednáškách se prezentovala problematika výroby extrudovaných krmiv a krmení hospodářských zvířat a ryb.

Účastníky konference přivítal generální ředitel společnosti a předseda představenstva společnosti Farmet a. s., Ing. Karel Žďárský. Extruze podle něho umožňuje odstranit antinutriční látky, zvýšit výživovou hodnotu krmiv, dochází ke sterilizaci upravovaného krmiva (např. sóji), k jeho rozmělnění a tvarování. Je také samozřejmě počítat s tím, že při extrudování vyžaduje zvýšené náklady. Ty tvoří cena energie, cena technologie a její životnost a případné náhradní díly. Ing. Žďárský mimo jiné řekl, že posláním společnosti je hledat, objevovat a poskytovat zákazníkům na celém světě ty nejefektivnější komplexní postupy a řešení technologických operací v oboru a přinášet tak zákazníkům rychlou návratnost investic a zisk. Přitom klást důraz na úspory energií a ochranu životního prostředí. Posláním společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat stroje a technologie pro profesionální použití i v těch nejnáročnějších podmínkách. Firma je partnerem moderního zemědělství a potravinářství. Závěrečné přednášky konference se ujal Ing. Jiří Hanuš, Ph.D.(Farmet, a. s.), a před exkurzí do provozu společnosti shrnul možnosti zvýšení kvality výlisků pro krmivářství pomocí mechanické a tepelné úpravy. Řekl, že olejnatá semena (řepka, slunečnice, sója) jsou důležitým zdrojem bílkovin, po odlisování oleje a odstranění slupek se zvýší podíl bílkovin. Termickými úpravami se potom stravitelnost bílkovin zvýší díky jejich denaturaci.

Podrobněji v týdeníku Zemědělec a časopisu Krmivářství 4/2015

Files to download

Do you have any queries? Contact us.