Vsaďte na jistotu!

9. 12. 2020
V dnešní nabídce prakticky všeho, na co si jen vzpomenete, je čím dále těžší vybrat si ten správný produkt. A u zemědělského stroje to platí dvojnásobně. Musíte brát v potaz specifičnost půdních podmínek, stroj vhodně napasovat do stávající technologické linky, zvolit odpovídající pracovní záběr stroje a jeho výbavu.
Vsaďte na jistotu!

Vsaďte na jistotu a pořiďte si diskový podmítač Softer, tak jako my! V malebné krajině na Vysočině hospodaříme přibližně na 100 ha orné půdy. V konvenční technologii pěstujeme hlavně obilniny a řepku. V loňském roce u nás proběhla obměna traktoru ze 120 koňských sil na současných 200 koní.

A letos jsme si udělali radost a pořídili polonesený diskový podmítač Softer na rychlou a efektivní podmítku. Do našich podmínek je šestimetrový Softer vhodnou kombinací za traktor o výkonu cca 200 HP. V těžkých půdách a kopcovitém terénu sice občas klesla pracovní rychlost na 8 km/h, ale kvalita práce byla stále vynikající. Já osobně jsem běžně podmítal na tempomatem nastavenou rychlost 13 km/h na hloubku zpracování 8 cm (maximální pracovní hloubka je 12 cm). Při konfiguraci našeho stroje jsem zaškrtnul i volitelnou položku opěrných kopírovacích kol.

Tato kola napomáhají k udržení přesné pracovní hloubky a stroj je velmi stabilní i ve vysokých pracovních rychlostech. Farmet vyrábí Softery s dvěma průměry disků: 510 nebo 560 mm. Pro náš stroj jsem zvolil menší průměr disků 510 mm, hlavně z důvodu větší průchodnosti a lepšího vnikání do půdy. Vyšší rotace u menších disků zajištuje také lepší rovnací a míchací efekt. Standardem u všech Softerů je pak celoobvodové ostří disků, použití bezúdržbových ložisek a kované slupice, které jsou samostatně uchyceny přes pryžové segmenty. Zadní válec půdu zpětně utuží, rozdrobí a následně urovná. Při jeho výběru musíme zohlednit půdní a klimatické podmínky a zamýšlený způsob využívání stroje. Pro mě byl jasnou volbou nový dvojitý zadní válec typu V–ring o průměru 550 mm. Jedná se o velmi univerzální válec, o jehož kvalitách jsem se sám přesvědčil na našich pozemcích, kde těžké jílovité půdy převažují nad lehkými písčitějšími typy.

Letošní sezóna stroj prověřila velmi důkladně. Softer bez ztráty kytičky uspěl jak v suchých tvrdých podmínkách, tak si hravě poradil i v následně vlhkém a deštivém podzimu, kde stroj našel uplatnění v předseťové přípravě. Nejen mě, ale i ostatní členy našeho malého zemědělského impéria překvapil Softer v tom, jak snadno se používá a intuitivně ovládá. Podstatně více času jsem věnoval naladění rádia a nastavení klimatizace v kabině traktoru, než celkovému seřízení a nastavení stroje. Většina z nás má v hlavě obrázek toho, jak vypadala strniště po letošních žních. Mám pocit, že sklízecí mlátičky strávily více času couváním, objížděním a vyhrabáváním se z podmáčených "ok", kterých na polích bylo více než dost. Výsledkem toho bylo mnoho vyjetých hlubokých kolejí a vynechaná, většinou polehlá, neposečená místa. S tím vším si Softer u nás poradil a odzbrojil nás svým rovnacím efektem vyjetých kolejí a zapravením "ležáků". Krátkou konstrukci stroje, jeho lehkost a obratnost jsme využili na našich malých a členitých pozemcích. Mrzí mě snad jen to, že nemáme více hektarů, abych se Softerem, tímto ideálním společníkem nejen na podmítky, mohl na poli strávit více času.

Ing. Václav Mytyska

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.