Compact v USA

26. 2. 2018
Na konci ledna 2018 byla ve městě Vero Beach ve státě Florida uvedena do provozu první kompaktní linka na zpracování semen stromu Millettia Pinnatta.
Compact v USA

Na konci ledna 2018 byla ve městě Vero Beach ve státě Florida uvedena do provozu první kompaktní linka na zpracování semen stromu Millettia Pinnatta.

 

Tento strom, známý také jako Pongamia, buk indický nebo Karanja, je původem z jižní a jihovýchodní Asie. Především kvůli vlastnostem pongamského oleje je dnes pěstován po celém světě. Žlutooranžový olej ze semen Pongamie, někdy zvaných pongamské ořechy, obsahuje triglyceridy a flavoidy. Je využíván například jako příměs do bionafty, insekticidů a po deodorizaci také jako součást krémů pro léčbu kožních onemocnění.

Nainstalovaná linka Compact ve zmenšeném provedení obsahuje jedno soustrojí v provedení FL 200 – FE 250 – FL 200. V lince je umístěn zásobník a v bezprostřední blízkosti je také čištění vstupní suroviny. Linka je plně automatizovaná a kontrolovaná řídicím systémem Farmet Intelligent Control.  

Sama o sobě linka není unikátní. Jedinečné je právě zpracování pongamských ořechů. S touto surovinou jsme se v naší praxi doposud nesetkali. I tak jsme linku bez větších problémů uvedli do provozu a dosáhli jsme stabilního výkonu 250 kilogramů za hodinu.

Zákazník velmi kvitoval možnosti našeho řídicího systému včetně plně automatizovaného nájezdu technologie. Po uvedení linky do provozu sezval okolo šedesáti farmářů a investorů z okolí a ukázal jim možnosti naší technologie v oblasti zpracování nejen výše zmíněné suroviny. Klient také uvažuje o pořízení další kompaktní linky na zpracování olejnatých semen do konce roku 2018.

Pořízení této linky bylo částečně financováno z grantu ministerstva obrany spojených států. Zákazník taktéž investoval do rozvoje této plodiny na Havajských ostrovech, kde pěstuje stovky akrů této plodiny. Poskytnutý grant počítá s využitím oleje jako příměsi do bionafty pro provoz diesel generátorů. Elektřina je na Havajských ostrovech velmi drahá a k její výrobě se ve velkém používají diesel generátory. Jedná se tudíž o řešení náhrady fosilních paliv za obnovitelné zdroje energie.

 
Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.