Terrix DUAL po sklizni energetického žita

4. 7. 2018
Nový 4 řadý dlátový kypřič Terrix DUAL odvedl ve strništi energetického žita velmi dobrou práci.
Terrix DUAL po sklizni energetického žita

Nový 4 řadý dlátový kypřič Terrix DUAL odvedl ve strništi energetického žita velmi dobrou práci.

Poprvé jsme měli možnost vyzkoušet nový 4 řadý dlátový kypřič Terrix DUAL v záludných podmínkách zpracování pole po čerstvé sklizeni energetického žita. Každý ví, že polehlé žito může dělat problémy, protože je dlouhé a houževnaté. Porost byl sklizen v mléčné zralosti pro bioplynovou stanici. Místy byl i polehlý. Přesto Terrix DUAL předvedl výbornou práci.

Terrix DUAL zpracovává půdu na principu postupného zpracování a současně kombinaci celoplošného zpracování půdy (podříznutím) a hloubkového zónového prokypření. Radlice a dláta jsou uspořádána tandemově. První řada tandemu byla osazena radlicemi s křídly, které strniště celoplošně podřízly na hloubku 10 cm a zapravily rostlinné zbytky do povrchové vrstvy. Druhá řada tandemu byla osazena dláty pro zónové prokypření půdy ve stejné linii, v našem případě na hloubku 15 cm. Usměrňovací disky za každým tandemem zajistily příčné rovnání a nadrobení hmoty.

Přestože zpracování půdy bylo jen na hloubku 15 cm, bylo pole připraveno k osetí kukuřice a rostlinné zbytky byly do značné míry zapraveny při nízké spotřebě PHM. Potvrdila se výborná průchodnost strojem vlivem dlouhé konstrukce a optimálního rozmístění pracovních orgánů. Stroje Terrix se jeví jako ideální alternativa k orbě. Obzvláště vynikají na těžších půdách s velkým množstvím rostlinných zbytků.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.