Prezentace na 16. kongresu Euro Fed Lipid

29. 9. 2018
V polovině září se v severoirském Belfastu konal 16. kongres pořádaný Evropskou federací pro vědu a technologii tuků.
Prezentace na 16. kongresu Euro Fed Lipid

V polovině září se v severoirském Belfastu konal 16. kongres pořádaný Evropskou federací pro vědu a technologii tuků a olejů.

Tato federace je evropskou obdobou americké AOCS, a proto je tato událost vedle výročního setkání AOCS považována za nejvýznamnější setkání vědeckých, výzkumně-vývojových pracovníků a lidí z průmyslové praxe. Podtitul konference je Tuky a oleje: věda, technologie a výživa v měnícím se světě. Právě měnící se svět byl největším tématem celé konference.  Zpřísňují se limity na kontaminanty, řeší se problém zákazu dovozu palmového oleje a omezení podpory biopaliv první generace (MĚŘO), zároveň je cílem nesnižovat biosložku v naftě. Nadále roste tlak na zákaz použití palmového tuku v potravinářství, který je v současnosti těžko nahraditelnou surovinou v mnoha odvětvích, např. pro výrobu margarínů, sušenek nebo dětské výživy.

Diskutovala se problematika využití enzymů nebo využití membránových technologií v rafinaci oleje. Objevují se také nové trendy v oblasti šlechtění olejnin s příznivějším poměrem mastných kyselin pro lidské zdraví a mnoho dalších zajímavých témat a trendů v technologiích zpracování olejnin.

Ani společnost Farmet se se svou prezentací zpracování sóji extruzí s využitím rekuperace energií mezi ostatními vystupujícími neztratila. Prezentace vzbudila velké ohlasy, protože naplňuje současný trend lokálního zpracování zemědělských komodit, pro které v případě prezentované technologie zpracování sóji nabízí naše společnost technologii na světové úrovni. Tato technologie vyniká nízkou měrnou spotřebou energií a vysokou kvalitou výstupních produktů, to vše bez použití chemikálií.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.