Kompaktomat - spolehlivá předseťová příprava

17. 8. 2020
V minulém roce obnovili na středisku Hořičky patřící pod ZD Dolany předseťovou přípravu, a to předseťovým kombinátorem Kompaktomat K 700 PS značky Farmet.
Kompaktomat - spolehlivá předseťová příprava

Doposud léta používali předseťový kombinátor konkurenční značky o záběru 6 metrů, takže se obsluha, zvyklá na odlišný systém ovládání, seznamovala s jiným způsobem nastavení stroje. Po ujetí několika prvních hektarů jsme se zeptali obsluhy stroje - pana Borůvky, jak se mu s Kompaktomatem pracuje a na celkový dojem na stroj. Pan Borůvka, který se strojem jezdí, dostal stroj hned jak se říká do ruky. Mezi přednosti kompaktoru Farmet uvedl snadné nastavování a seřízení. Dále ocenil složení Kompaktomatu ze tří pracovních částí oproti předchozímu stroji, které podle jeho slov lépe kopírují a rovnají půdu.

S předchozím strojem se mu stávalo, že skrytý kámen dokázal vyhodit jednu sekci na druhou. Za největší benefity, které několikrát zdůraznil, je hydraulické ovládání předního smyku a hydraulického nastavení hloubky přímo z traktoru. Obojí velmi usnadňuje práci s Kompaktomatem. Obsluha může rychle reagovat na konkrétní podmínky.

Kompaktomatem ve středisku Hořičky finalizují předseťovou přípravu. Nejdříve po zimě 2x zpracovávají půdu pevným smykem. Půda je v tomto období již přirozeně slehlá. Následuje plošná aplikace granulovaného hnojiva. Nakonec Kompaktomat s pracovní hloubkou 4 cm a rychlostí 12–13 km/h zapraví hnojivo a připraví seťové lůžko pro jařiny.

Vladimír Mertlík

Fotografie porostů z 16. 6. 2020

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.