Kompaktomat - fenomén v předseťové přípravě

7. 6. 2018
Společnost Farmet působí na českém trhu úspěšně již 26 let a stejné narozeniny slaví také náš první a do jisté míry i stěžejní produkt, předseťový kombinátor Kompaktomat.
Kompaktomat - fenomén v předseťové přípravě

Společnost Farmet působí na českém trhu úspěšně již 26 let a stejné narozeniny slaví také náš první a do jisté míry i stěžejní produkt, předseťový kombinátor Kompaktomat. Impulzem pro vznik předseťového kombinátoru byla poptávka po speciálních, kombinovaných strojích, které by dokázaly zefektivnit předseťovou přípravu, zemědělcům uspořit čas a také snížit náklady.

1994 - série vyrobených předseťových kombinátorů Kompaktomat

V malé opravárenské dílně ve východních Čechách proto vznikla ověřovací série třímetrového kombinovaného stroje na zpracování půdy v omezeném počtu deseti kusů určená pro Roudnické strojírny, tehdejšího velkého výrobce zemědělských strojů. Pro naši malou firmu to tehdy byla klíčová zakázka. Po dodání prvních kusů měly Roudnické strojírny pochyby o jeho prodejnosti a stroj přijaly celkem chladně. Jedním z důvodů bylo pravděpodobně i to, že nápad na vznik tohoto stroje nepocházel z jejich hlavy. Ve Farmetu jsme to však viděli jinak a hned se sami pustili do testování a předvádění. První stroje se prodaly velmi rychle, což mělo za následek, že se z původní vývojové prototypové dílny stal samostatný výrobce zemědělské techniky s vlastním obchodem. Kompaktomat se dokázal rychle a velmi dobře prosadit na všech trzích, na které byl dodán. Díky své univerzálnosti ve všech půdních podmínkách, jednoduchosti používání a seřízení stroje se z Kompaktomatu stal fenomén, který přetrvává dodnes.

Od svého vzniku v roce 1992 prošel stroj řadou inovací a mezi hlavní milníky můžeme zařadit:

1995Změna barev na výrobcích. Nově ve světle modré barvě byly koncipovány rámy, v tmavě modré barvě části stroje, které přicházejí do styku s půdou.
2002Rozšíření sortimentu o pracovní záběr 9,3 metrů, který se vyznačoval unikátním způsobem sklápění.
2008Rozšíření pracovního záběru až na 15,7 metru, který využíval k nesení pracovních sekcí podvozek.

2009 - Přechod na aktuální vzhled a koncepci stroje.

2013Rozšíření nabídky pracovních orgánů (spirálový válec a šípová radlička s tlačnou pružinou).
2015 Rozšíření nabídky pracovních orgánů o zadní finish váleček a dvojitý crosskill válec.
2018 26 let vývoje a úspěšného prodeje.

Kompaktomat je nejdéle vyráběným výrobkem naší společnosti a je vlajkovou lodí v oblasti strojů na zpracování půdy.

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.