Soutěž strojů Farmet v bývalém korytu řeky Cidliny

12. 11. 2018
V nelehkém souboji zpracování bývalého koryta řeky Cidliny se utkaly tři stroje Farmet a to specialista na zapravování rostlinných zbytků Triton 450 PS, lehký radličkový kypřič a podmítač Fantom 650 PRO a hloubkový kypřič (dlátový pluh) Digger 3. Pole, kde byla vyseta kukuřice na zrno, bylo sklizeno kombajnem.
Soutěž strojů Farmet v bývalém korytu řeky Cidliny

V nelehkém souboji zpracování bývalého koryta řeky Cidliny se utkaly tři stroje Farmet a to specialista na zapravování rostlinných zbytků Triton 450 PS, lehký radličkový kypřič a podmítač Fantom 650 PRO a hloubkový kypřič (dlátový pluh) Digger 3. Pole, kde byla vyseta kukuřice na zrno, bylo sklizeno kombajnem. V poli navíc hodovala černá zvěř, která pole poválela, čímž ztížila podmínky na zpracování půdy. Extrémně těžká půda nedovolovala hlubší zpracování než 17cm. Přesto jsme v těchto podmínkách porovnali práci 3 různých strojů.


Místo konání: záplavové území, bývalé koryto Cidliny Mlékosrby
Účastníci: Triton, Fantom PRO, Digger
Typ půdy: těžká, náročná na zpracování
Historické zpracování pozemku max. do 16 cm

 

Účastník č. 1: Triton 450 PS nastupuje na scénu

Pilotem byl tažný prostředek 450 HP Claas, který si to valil rychlostí 11 km/h. Disky prořezávají bez větších komplikací, dláta v hloubce 16 cm míchají jako o život. Triton zapravil dobře rostlinné zbytky i při relativně malé pracovní hloubce.

   

Účastník č. 2: Fantom 650 PRO vyráží

Pilotem byl tažný prostředek s výkonem 300 HP. Nastavená hloubka zpracování byla 15 cm. Fantom 650 PRO není určený do podmínek s velkým množstvím rostlinných zbytků, proto se potýkal s problémy v místech uválených prasaty, kde měl snahu přicpávat, ale rostlinné zbytky procházely. Jeho doménou jsou rychlé strnišťové i opakované podmítky a kypření půdy. Pracovní hloubka 15 cm je maximální.

   

Účastník č. 3: Digger 3: výzva přijata

Pilot si nepřál být zveřejněn. Nastavená hloubka 17 cm z důvodu těžké půdy a méně výkonného tažného prostředku. Hlína lítá, Digger frčí se zvednutými deflektory z důvodu lepšího průchodu rostlinných zbytků.


Závěr:

  1. Triton 450 PS – vítěz soutěže o nejpreciznější zapravení enormního množství rostlinných zbytků – nejlépe zpracovaná půda                                                                                                                                     
  2. Digger 3 – vítěz soutěže o vysokou variabilitu pracovní hloubky od 17 cm až po 50 cm s možností práce na jednu nebo dvě řady
  3. Fantom 650 PRO – vítěz soutěže o největší výkonnost.  Výsledná práce Fantomu nebyla tak precizní jako u Tritonu, proto v těchto podmínkách doporučuje předem pole zmulčovat. Naopak v hektarové výkonnosti neměl konkurenci.

Triton 450 PS následně zpracoval celé pole. Fantomu 650 PRO bylo ctí udělat předseťovou přípravu se zahloubením 10 cm.

 

Vladimír Mertlík, produktový manažer
Veronika Paslerová, specialista marketingu

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.