Hrách s ovsem jedním přejezdem

10. 6. 2020
Setí dvou plodin jedním přejezdem secím strojem Falcon PRO prováděli v letošním roce také v ZD Dolany na středisku Lhota pod Hořičkami.
Hrách s ovsem jedním přejezdem

Středisko Lhota pod Hořičkami provozuje bioplynovou stanici a kromě kukuřice pěstují na horších pozemcích také směs hrachu s ovsem. V minulosti seli tuto směs dvěma přejezdy secího stroje, což není z pohledu efektivity úplně výhodné. V letošním roce již mohli využít možnost setí dvou plodin jedním přejezdem díky secímu stroji Falcon PRO.

Falcon PRO umožňuje setí ovsa sudými botkami do hloubky 2-3 cm a zároveň setí hrachu lichými botkami do hloubky 4-5 cm. Zásobník na osivo je rozdělen přepážkou, takže každá plodina je dávkována samostatným dávkovačem v požadované dávce. Dávku lze snadno změnit i během jízdy přímo z kabiny traktoru. Díky pneumatikovému pěchovacímu válci s radiálními nízkotlakými pneumatikami je půda rovnoměrně celoplošně utužena a je obnovena kapilarita a vzlínání půdní vláhy. Díky tomu jsou porosty velmi vyrovnané, i když po zasetí nebyly žádné srážky.

Letošní velmi suché jaro potvrdilo, že porosty založené technologií setí secími stroji Falcon PRO zajistily velmi kvalitní a vyrovnané porosty i při silném nedostatku srážek.

Ing. Michal Nýč

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.