Další Diskomat v Agro Vyšehořovice

15. 9. 2020
V podniku Agro Vyšehořovice hospodařícím na 1530 ha vsadili již na druhý Diskomat. Při volbě pracovního záběru zvolili tu největší, nejširší variantu, stejně jako u prvního zakoupeného Diskomatu, který již několik let spolehlivě používají. Vybrali opět osvědčenou polonesenou verzi o pracovním záběru 8 m.
Další Diskomat v Agro Vyšehořovice

První Diskomat je vybaven zadním dvojitým pneumatikovým pěchem. Tento válec má tu výhodu, že může pracovat ve dvou nastaveních. Jak velká, tak i malá pneumatiková kola mohou aktivně pracovat, nebo se zadní malý pneumatikový válec může jednoduše vyřadit z provozu, a Diskomat tak zanechává hrubší strukturu. Další výhodou tohoto řešení je, že pojezdová/transportní kola jsou integrována do tohoto válce a stroj i přes svoji velikost působí velmi kompaktně.

Výkonný ředitel podniku Zdeněk Šípek také vyzdvihl další vlastnosti našich strojů. „U Farmetu se mi líbí a oceňuji na něm, že pokud mají nějaký koncept stroje, i nadále se mu věnují. Neuzavřou to tím, že stroj je hotový a jde se vyvíjet něco nového. Stále ho zdokonalují a vylepšují. Na stroji je vidět obrovský posun k téměř naprosté dokonalosti,“ vyzdvihl ředitel. Při výběru nového stroje věděli, do čeho jdou, a tak nebylo co řešit. S prvním Diskomatem byli a stále jsou spokojeni, pořídili proto stejný diskový podmítač Diskomat o totožném pracovním záběru. „Tentokrát jsme zvolili jiný zadní válec, a to dvojitý ring. Je to velmi univerzální válec vhodný do všech podmínek a pro všechny typy půd. Velmi dobře funguje ve vlhkých podmínkách,“ uvedl dále ředitel s tím, že u těchto diskových podmítačů nejvíce oceňuje jejich velkou průchodnost, výborný míchací efekt a dokonalé zapravení rostlinných zbytků. Je to dáno hlavně tím, že stroj má robustní konstrukci s vysokou světlostí rámu. Samotné disky jsou o průměru 62 cm a díky tomu dosahují pracovní hloubky až 18 cm.

Nový stroj se v podniku osvědčil také v bramborách. „Diskomat výborně srovná nerovnosti po bramborových kombajnech a zapraví bramborovou nať do půdního profilu,“ pochvaloval si Zdeněk Šípek.  Tažný prostředek v Diskomatu je od 350 HP a denně jeden stroj zpracuje přibližně 70 ha.

Starší, první Diskomat prošel lehkou repasí a je kdykoliv připraven vjet do pole. „Je to závislé na tažném prostředku. Když máme volný traktor, vyráží na první podmítky oba stroje, na podzimní práce pak většinou využíváme novější Diskomat s ring válcem,“ dodává výkonný ředitel.

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.