Na hranici Evropy a Asie se secím strojem Falcon SW Fert+

2. 6. 2021
V ruském podniku Ignatev, hospodařícího v Orenburgské oblasti jižní části Ruska, zprovoznili novou sečku Falcon SW Fert+, kterou zakoupili na podzim. Orenburgská oblast je jedna z hlavních zemědělských lokalit Ruské Federace. Nachází se v okolí řeky Ural a jižní části pohoří Uralu. Tyto zeměpisné podmínky vytvářejí příznivé klima pro zemědělskou činnost v regionu, kde jsou obvyklá vlhká jara a suchá léta s vysokým počtem slunečných dnů. Nejpěstovanějšími plodinami jsou pšenice, žito, slunečnice, brambory, hrách a fazole.
Na hranici Evropy a Asie se secím strojem Falcon SW Fert+

Farmářské hospodářství Ignatev je podnik hospodařící v této úrodné krajině, především na rovinatých pozemcích, a má již velmi dobré zkušenosti se stroji Farmet. Několik let používají Kompaktomat ve dvou pracovních záběrech. Také vlastní drobicí válce od Farmetu, které se velmi dobře kombinují s Kompaktomatem pro lepší zpětné utužení a rozdrobení hrud, jehož výsledkem je dokonalé seťové lůžko.

Jak uvádí agronom podniku Alexandr Širšikov, jsou velmi spokojeni s prací a spolehlivostí strojů značky Farmet. Nyní, když přišlo na řadu rozhodnutí koupit nový secí stroj, bylo jasné, že bude potřeba opět investovat do spolehlivého a kvalitního stroje. Po dobrých zkušenostech s předchozími stroji a hlavně také na doporučení podniku hospodařícího nedaleko, se opět rozhodli pro Farmet. Majitel firmy Ignatev Vladimírovič říká: „Již na první pohled je vidět, že je stroj propracovaný, vyroben kvalitně a je technický vyspělý. Rozhodnutí pro výběr nového secího stroje jsem ponechal čistě na agronomovi, který pečlivě zvažoval volbu. Měl možnost seznámit se s výsledky práce secího stroje Falcon v podniku hospodařícího v Uljanovské oblasti v předchozím roce. Kvalita zasetých porostů se mu natolik líbila, že volba byla jasná.“

„Přesto, že jsme se rozhodli už na jaře loňského roku, museli jsme počkat až do podzimu, abychom mohli zprovoznit vlastní secí stroj Falcon SW Fert+“ uvádí agronom. „Na jeho výrobu jsme bohužel museli čekat, protože výrobce vzhledem ke zvýšené poptávce po secích strojích a komplikacích s pandemií nebyl schopný rychleji reagovat, ale čekání se vyplatilo. Secí stroj Falcon SW Fert+ plně splňuje požadavky na setí v našich podmínkách. Chceme ho využívat hlavně na setí obilovin, ale také cizrny, kterou máme jako jednu z hlavních plodin. Cizrnu sejeme na vzdálenost řádku 30 cm, a to nám tato sečka umožňuje.“

Mezi používané technologie řadí i minimalizační zpracování půdy s přímým setím do strniště. Důležitou podmínkou výběru bylo také přihnojení během setí. Falcon SW Fert+ je vybaven zásobníkem o objemu 6 000 litrů, který je rozdělen na dvě komory pro výsev a hnojení. Přihnojení během setí je prováděno přihnojovací diskovou sekcí pro aplikaci hnojiva. Setí plodiny je prováděno diskovými secími botkami v zadní výsevné sekci.

K zásobníkovému vozu Falcon SW je možné připojit širokozáběrovou výsevnou secí sekci pro výsev úzkořádkových plodin, nesený secí stroj k setí širokořádkových plodin nebo nesený kypřič pro pásové zpracování půdy Strip-Till, ale také je možné ho dovybavit i volitelnou předzpracující sekcí, které lze libovolně zaměňovat podle zvolené technologie.

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.