Setí máku s Falconem 3 COMPACT v Ostřešanech

17. 4. 2020
Navštívili jsme rodinnou farmu Houdkových v Ostřešanech na Pardubicku při dokončování setí máku. Pro setí všech úzkořádkových plodin (obiloviny, řepka, luskoviny, mák atd.) používají kompaktní secí stroj Farmet Falcon COMPACT s pracovním záběrem 3 metry.
Setí máku s Falconem 3 COMPACT v Ostřešanech

Výsev máku je velmi náročný na přesnost dávkování z důvodu nízkého výsevku a malé velikosti osiva. Dále je velmi důležité zpracování půdy před setím a vlastní zpětné utužení půdy.

Pod mák se Houdkovým osvědčila precizní příprava předseťovým kombinátorem Farmet Kompaktomat. Zde však muselo postačit jen podzimní zpracování. Půda byla přirozeně slehlá. Velmi důležité je zpětné utužení před každou výsevní botkou pneumatikovým válcem pro stabilizaci osiva v půdě a spolehlivé vzcházení se zajištěním dostatku půdní vláhy.

Mák vysévají při rychlosti až 14 km/hod. Vysokou rychlostí setí je dosahováno požadovaného denního výkonu. „Secí stroj Falcon používáme na naší farmě již třetí sezónu a je to již 3 secí stroj v pořadí od firmy Farmet“, uzavřel návštěvu p. Houdek, spolumajitel farmy a několika dalších strojů této značky na zpracování půdy. Děkujeme p. Houdkovi za krátký rozhovor a přejeme mu do dalších let spoustu dobře připravených a zasetých hektarů naší technikou.


Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.