Sejeme 100 ha denně

27. 5. 2019
V průběhu jarní secí sezóny jsem navštívil Farmu Staré Sedlo, která se nachází v podhůří Českého lesa, nedaleko Přimdy, nejstarší zříceniny v Čechách. Její majitel a zakladatel Jiří Černý mi věnoval jedno dopoledne, odpověděl mi na několik otázek a seznámil mě s životem na své farmě.
Sejeme 100 ha denně

V průběhu jarní secí sezóny jsem navštívil Farmu Staré Sedlo, která se nachází v podhůří Českého lesa, nedaleko Přimdy, nejstarší zříceniny v Čechách. Její majitel a zakladatel Jiří Černý mi věnoval jedno dopoledne, odpověděl mi na několik otázek a seznámil mě s životem na své farmě.

Jak daleko sahá historie hospodaření na Vaší farmě?

Známá historie rodu hospodařícího ve Starém Sedle č. p. 40 sahá několik staletí zpět. V novodobé historii rodu současného majitele dominuje událost z roku 1955, kdy byl děd majitele donucen ukončit své hospodaření pod vlivem komunistické kolektivizace. V této době byl majitel farmy prohlášen za kulaka a vykořisťovatele svých sousedů a ze dne na den byl vyhnán z usedlosti do nedalekého města Boru u Tachova.

Jaké byly Vaše začátky a s jakou technikou jste na počátku pracovali?

Farmu jsme založili v roce 2007 a začali jsme hospodařit na 12 ha. Koupili jsme si ,,Supra,, a od té doby se farma neustále rozšiřovala a zvětšovala. V současné době hospodaříme na 1 350 ha a ,,Supra,, už nemáme.

Pokud se nemýlím, tak jste plně ekologická farma?

Ano, na úplném začátku jsme se rozhodli nepoužívat žádné chemické prostředky v rostlinné výrobě. Tato myšlenka se stala pilířem naší farmy a je hlavním ideálem dodnes. Myslíme si, že je to jediná možnost jak udělat půdu trvale udržitelnou pro budoucí generace.

Přibližte nám prosím podmínky, ve kterých hospodaříte.

Hospodaříme v nadmořské výšce 450–500 m, spíše na těžších a kamenitých půdách. V roce 2018 byl celkový úhrn srážek 350 mm. Nebylo to moc, ale ani málo. Srážky přišly ve vhodnou dobu, a to se projevilo na kvalitě porostů.

Jaké plodiny pěstujete a jakých dosahujete výnosů?  

Mezi naše základní plodiny patří špalda a oves. Pak jarní a ozimá pšenice, kmín, ekologická řepka na olej, hrách, ostropestřec. V ekologii musíme dodržet přesný osevní postup a plodiny střídat na více polích. U špaldy a pšenice máme výnosy 3 až 4 tuny, oves 4 tuny. Na naše podmínky, na naše půdy a na naši nadmořskou výšku jsou to slušné výnosy, ale určitě bychom se chtěli posunout ještě dál a zintenzivnit naši produkci.

S Farmetem jste začínali na 3 m a teď končíte na 9 m?

Třímetrový kompaktor byl náš první stroj vaší značky. S postupným rozvojem farmy rostly i pracovní záběry našich strojů. Aktuálně používáme Kompaktomat o záběru 6 m, ale i ten budeme muset v budoucnu vyměnit za větší záběr. Orná půda, kterou zpracováváme konvenční technologií, má výměru 1 061 ha a teď na jaře připravujeme Kompaktomatem přes 400 ha. Dalším strojem značky Farmet v naší flotile je secí stroj Falcon SW se secí lištou o záběru 9 m. A mohu vám také prozradit, že už teď máme objednaný další stroj z vaší produkce.

Co bylo pro Vás důležité při pořízení nového secího stroje?

Byla to hlavně výkonnost a efektivita. Potřebovali jsme co největší zásobník a co největší pracovní záběr. V ekologickém zemědělství se bez pěstování meziplodin neobejdeme. Hned po sklizni provedeme podmítku, do které přímo s vaším secím strojem zasejeme meziplodinu. Takto běžně a hlavně v pohodě jeden člověk zvládne zaset 100 ha denně, což je pro nás největší benefit secího stroje. Zrovna včera jsme zaseli 70 ha i se čtyřmi přejezdy a změnou plodiny z ovsa na pšenici. Běžně ale sejeme 50 ha za den, protože jsme limitováni předseťovou přípravou.

Mezi Vaše nosné plodiny patří i pšenice špalda, jak si Falcon SW poradí s touto plodinou?

Setí špaldy má svá úskalí a klade vysoké nároky na secí stroj. Po zkušenostech s Falconem SW, který má optimalizovanou vzduchovou soustavu a kvalitní dávkovače osiva, nemáme se zakládáním porostu žádný problém. Falcon SW zvládne dokonce i námi požadovaný výsevek 250 kg/ha, čehož jsme s předcházejícím konkurenčním secím strojem nebyli schopni dosáhnout. Před dvěma roky jsme postavili skladovací prostory a spustili novou posklizňovou linku. Veškerou naši produkci prodáváme do zahraničí, hlavně do Švýcarska.

A jaké máte plány do budoucna?

Němci jsou v ekologickém pěstování lepší a my bychom se jim chtěli vyrovnat. Uvažujeme o pořízení postřikovače. Na trhu je už velké množství prvků a mikroprvků, které jsou v ekologii povoleny a dají se aplikovat. Kdyby Farmet vyráběl i postřikovače, tak je naše volba jasná. Několikrát se nám již stalo, že si naši sousedi spletli vaši sečku právě s postřikovačem. Zřejmě za to může její unikátní konstrukce, velký zásobník a široký pracovní záběr.

Rád bych ještě jednou poděkoval rodině Černých za čas, který si na mě v jarní sezóně udělali, a za jejich poznatky z ekologického zemědělství, o které se se mnou podělili. Doufám, že i na dále zůstanou věrní značce Farmet a že jim pomůže uspět v konkurenci německého ekologického zemědělství.

Ing. Václav Mytyska 
Produktový a technologický poradce

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.