Dewaxing

Proces odvoskování je určený pouze pro slunečnicový olej. Tento olej totiž obsahuje vosky, které se do oleje dostávají ze slupek slunečnicového semínka a způsobují jeho zakalení případně sediment na dně nádob. Olej po odvoskování je čirý a chutnější.

 

Popis technologie

Základem technologie odvoskování je tzv. vymražování, tedy podchlazování oleje, při kterém se nežádoucí vosky sráží v malé krystaly.  Tento proces probíhá ve třech stupních. Nejprve je olej čerpán do prvního krystalizátoru, který obsahuje systém vnitřního chlazení. Následně olej gravitačně vtéká do druhého krystalizátoru, kde vznikají zárodky krystalů. Olej dále gravitačně vtéká do posledního krystalizátoru, kde je vnitřním chlazením udržována konstantní teplota, při které na sebe zárodky krystalů naváží zbylé částice vosků. V poslední fázi procesu jsou vzniklé krystaly z oleje odděleny na horizontálním filtru. Z filtru pak vytéká čistý olej bez vosků a po určitých intervalech vypadává vosk.

Příslušenství

Společnost Farmet nabízí volitelné příslušenství, které je schopné uspokojit potřeby nejnáročnějších zákazníků. Avšak nejvhodnějším řešením je dodávka kompletního řešení na klíč, jedině takto je zaručeno technicky i ekonomicky optimalizované řešení dle Vašich požadavků včetně automatizace celého procesu.

Technické parametry

Odvoskování odstraňuje vosk, který za nižších teplot krystalizuje a sedimentuje. Nejvíce vosků (až 1000 ppm) obsahuje olej, který byl lisovaný z neloupané slunečnice. Při lisování loupané slunečnice olej běžně obsahuje do 200 ppm. Technologii odvoskování lze dodat v kapacitách 1 – 10 t oleje za hod., běžně lze dosahovat parametrů oleje na výstupu do 20 ppm vosků.

Příslušenství