Kompaktomat při zpracování půdy pro zeleninu

24. 8. 2020
Předseťový kombinátor, nejideálnější stroj pro kvalitní předseťovou přípravu, Farmet Kompaktomat není jenom pro velké zemědělské podniky. Své zákazníky má i mezi menšími farmáři a pěstiteli zeleniny.
Kompaktomat při zpracování půdy pro zeleninu

Pan Zálabák pěstuje zeleninu na Mělnicku. V ochraně proti plevelům nepoužívá herbicidy, plevele ničí mechanicky. Vypěstovanou zeleninu dodává do škol a na farmářské trhy. V rámci svých pozemků, které obhospodařuje má několik druhů půd. Poslední rok připravuje svá pole pro cibuli, česnek, zelí, dýně i brambory novým předseťovým kombinátorem zn. Farmet.

Od loňského roku pracuje se kombinátorem Farmet Kompaktomat K 300 N. Tímto neseným strojem o záběru 3 metrů ve spojení s traktorem Massey Ferguson 5445 o výkonu 97 HP připravuje půdu pro pěstování zeleniny. My byli pozváni k natáčení zpracování pozemku již slehlém po podzimní orbě. Na zoraný pozemek aplikoval granulované hnojivo, které zapravil Kompaktomatem.  Hloubka zpracování byla nastavena na 6 cm při pracovní rychlosti 10 km/hod. Kompaktomat má pan Zálabák vybavený hydrosmykem, takže snadno a plynule může ovládat nastavení výšky smyku z kabiny traktoru. Radličková sekce Kompaktomatu je osazena šípovými radlicemi o šířce 25 cm ve dvou řadách a každá řada je jištěna listovou pružinou. Pole po zelenině, bez větších rostlinných zbytků, tak skvěle zpracuje. Za radlicemi je ještě jedna smyková lišta a následují crosskill válce doplněné finiš válečkem pro finální rozdrobení hrud.

Kompaktomatem v rámci jednoho přejezdu připraví výborně utužené seťové lůžko s jemně rozdrobeným a urovnaným povrchem. V tomto případě se opravdu dá říct "pole jako zahrádka" přímo určená pro pěstování zeleniny. Tedy dobře utužené seťové lůžko pro obnovení půdní kapilarity a intenzivní vzlínání vody k semenu. Tímto způsobem je možné i v sušším období zajistit dobré vzcházení rostlin.

Kompaktomat využívá i během sezóny k prokypření a odstranění plevelů v porostech dýní. Dýně pěstuje v rozteči řádku 3,4 metru a během vegetace je prokypřuje Kompaktomatem o záběru 3 metrů. 

 

  1. Hydraulicky ovládaná přední smyková lišta
  2. Lištový válec
  3. Radličková pracovní sekce
  4. Střední smyková lišta
  5. Lištový válec
  6. Finiš váleček

Porosty dýní z 29. června 2020

Meziřádkový prostor mezi dýněmi je během vegetace plečkován Kompaktomatem

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.