Farmet Strip-Till je ekonomický, ekologický a protierozní

4. 12. 2020
Nutnost pěstování kukuřice na siláž ve svažitých oblastech přináší riziko vodní eroze.
Farmet Strip-Till je ekonomický, ekologický a protierozní

Technologie Farmet Strip-Till přináší řešení v podobě pásového zpracování půdy s možností přihnojení, která i letos ukazuje svoje přednosti. I když je půda často velmi vlhká a lepivá, stroje Strip-Till pracují spolehlivě bez ucpávání a s vysokou kvalitou prokypřených pásů.

Jednou z možností je kombinace s meziplodinou – greeningem. Například přímo vzrostlé svazenky se v průběhu listopadu provede pásové zpracování půdy pásovým kypřičem Farmet Strip-Till na rozteč budoucích řádků kukuřice (70/75 cm) s možností přihnojení minerálními hnojivy do dvou zásobních horizontů. Obvyklá hloubka zpracování je 25 cm, může však činit až 35 cm.

Zadní válce v meziřádku svazenku polehnou, ale svazenka dále roste a vegetuje až do zámrzu, kdy končí vegetační období. Rostlinné zbytky zajistí pokrytí meziřádků, ochranu proti plevelům, proti vodní a větrné erozi a ochranu proti výparu vody. Zpracovaný řádek s vysokou absorpční schopností účinně zabrání případné vodní erozi povrchovou vodou.

V březnu příštího roku bude následovat druhé pásové zpracování Farmet Strip-Till s přihnojením. Zpracované řádky se znovu prokypří a provzdušní. Po 2 týdnech je naplánován včasný výsev kukuřice do vyzrálých a prohřátých řádků. Optimálně zpracované pásy se zásobou spodní vody zajistí rovnoměrné vzcházení a dynamický růst všech rostlin.

Máte nejaké otázky? Kontaktujte nás.