Farmet v Moldávii a na Ukrajině

4. 4. 2018
Ve dnech 14.03.2018 – 17.03.2018 jsme se zúčastnili v Kišiněvě největší a nejnavštěvovanější výstavy v Moldávii - Moldtagrotech 2018. Na této významné zemědělské události jsme se prezentovali společně s naším novým obchodním partnerem...
Farmet v Moldávii a na Ukrajině

Moldagrotech 2018

Ve dnech 14.03.2018 – 17.03. 2018 jsme se zúčastnili v Kišiněvě největší a nejnavštěvovanější výstavy v Moldávii - Moldtagrotech 2018. Na této významné zemědělské události jsme se prezentovali společně s naším novým obchodním partnerem - společností SRL „Modern DFSA“. Výstavy jsme se účastnili po několika letech díky spolupráci s tímto partnerem, tato spolupráce se jeví jako velice efektivní s velkým potencionálem do budoucna.

Náš partner předváděl návštěvníkům malokapacitní lis DUO, na kterém lisoval různá olejnatá semínka včetně slunečnice a na přání zákazníků také semínka rajčat, vinná semínka, atd.

V průběhu výstavy náš stánek navštívil i ministr zemědělství Moldávie - pan Liviu Volkonovič. Popřál nám hodně úspěchů v naší práci na  moldavském trhu a nabídl nám možnost další spolupráce. Zejména ho zaujala naše myšlenka lokálního zpracování zemědělských komodit v místě výroby a možnost přidání přidané hodnoty pro zemědělce.

Náš stánek navštívilo rovněž velké množství potenciálních zákazníku, kteří projevili velký zájem o naše technologie, modulovou lisovnu Compact a malé lisy. S těmito zákazníky dále jednáme a nyní připravujeme konkrétní řešení dle jejich poptávek.

 

Výstava Agro Animal Show

Na konci února jsme se za divizi OFT zúčastnili výstavy Agro Animal Show v Kyjevě, Ukrajina. Jedná se o nejvýznamnější výstavu na Ukrajině z hlediska krmivářství, technologií pro zemědělství a zpracovatelský průmysl i zemědělských strojů obecně.

Stánek na výstavě jsme měli zajištěn přes agenturu Czech Trade a tedy stál v bloku několika českých firem, společně s firmami jako JK Machinery nebo ENVI Produkt. Jako exponát jsme měli na stánku malokapacitní lis DUO, který zajistil náš ukrajinský dealer firma „Anatol“.

Během výstavy proběhla řada obchodních jednání – některá byla dohodnutá předem, někdy se jednalo o první kontakt s daným zákazníkem. Po celou dobu výstavy byl i značný zájem veřejnosti.

Souběžně s výstavou probíhala i doprovodná akce – konference pořádaná Asociací pěstitelů a zpracovatelů sóji, pod názvem „Ukrajinská sója – organická i tradiční“. Účast na konferenci byla cca 120 - 150 lidí, zastoupeny byly agroholdingy, zpracovatelé, ale i univerzity. Na této konferenci jsem vystoupil s prezentací „Organické zpracování sóji – Technologie EP1 RECU+“, kde jsem shrnul převratný význam moderní technologie EP1 RECU+ jmenovitě pro ukrajinské zpracovatele. Tato prezentace výborně navázala na základní téma konference a sklidila živý a nefalšovaný zájem. V prezentaci jsme se také dále zaměřovali na výhody lokálního zpracování a možnost zpracovat sóju mechanicky bez hexanu = hexan free technologie.

Zde je třeba připomenout, že pěstování sóji se na Ukrajině v posledních 5-ti letech bouřlivě rozvíjí, vzrostlo z cca 1,5 mil.tun/rok na současných téměř 5 mil.t/rok a Ukrajina se tím stává nejvýznamnějším pěstitelem v Evropě. Současně s tím se dobudovávají zpracovatelské kapacity, i když většina vypěstované sóji se dosud z Ukrajiny vyváží nezpracovaná. Bohužel, dosud při zpracování sóji vítězila technologie chemické extrakce. Nyní – díky nové technologii EP1 RECU+ se nám otevírá možnost prosadit tuto technologii i v oblasti velkých zpracovatelských závodů s výkonnostmi nad 300 tun za den.

Aktuálně již pracujeme na několika takovýchto projektech, díky zkušenostem z lisovny Gamota. Máme tak vysoce atraktivní technologie pro  mechanického zpracování olejnatých semen.

 

Soubory ke stažení

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.