Sázení stromů na počest výročí založení republiky

29. 10. 2018
Rozhodli jsme se připojit k tradici a už na jaře začali hledat vhodné místo k výsadbě stromu na paměť 100. výročí. Našli jsme spojence v místní organizaci Lesy města Náchoda spol. s r.o., které tímto děkujeme za pomoc.
Sázení stromů na počest výročí založení republiky

Vznik Československé republiky je příležitostí, kterou si s hrdostí a rádi připomínáme. Po celý rok si naše země připomíná události roku 1918 a osobnosti, které zásadním způsobem přispěly k její existenci.  Sázení stromů na počest významných osobností a na památku významných událostí a výročí má v naší zemi velkou tradici. Stromy jsou symbolem síly, stability a dlouhověkosti. Do výsadby se zapojovaly různí významní lidé jako politici, starostové, členové místních spolků, zpívala se hymna, ke kořenům se ukládaly pamětní listy.

My jsme se rozhodli připojit k této tradici a už na jaře jsme začali hledat vhodné místo k výsadbě stromu na paměť 100. výročí. Zjistili jsme, že vysadit strom na veřejném prostranství není vůbec jednoduché. Nakonec jsme našli spojence v místní organizaci Lesy města Náchoda spol. s r.o., které tímto děkujeme za pomoc. Společně jsme nalezli lokalitu nedaleko vrchu Rousín u České Skalice, pozemek vyčistili a oplotili, aby byly čerstvě vysazené stromky ochráněny před zvěří. Abychom zachovali ráz původního českého lesního porostu a dali stromečkům co největší šanci na přežití suchých let, větrných a kůrovcových kalamit, vysadili jsme 1000 sazenic různých druhů listnatých stromků, které tvrdé podmínky dobře snášejí.  Jsme rádi, že se 31 zaměstnanců dobrovolně přidalo k myšlence přispět ke zlepšení životního prostředí a v pátek 19. října společně přiložili ruku k dílu.

Také lidé mají také své kořeny v místě kde se narodili, kde žijí, kde pracují a vychovávají další generace. Doufáme, že touto akcí po nás zůstane trvalá živá připomínka.


 

 

 

 

 

Pro ty, kdo by se chtěli podívat, jak se našim stromkům daří, najdete je podle GPS souřadnic 50°23´2´´N 16°02´07´´E, nebo pamětní desky umístěné u mostu vedle masokombiátu Skaličan.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.