Farmet na Novém Zélandu

15. 11. 2018
Rok 2018 je pro společnost Farmet plný úspěchů, ať už se bavíme o uvedení několika novinek na trh, navýšení výrobních kapacit nebo upevnění a posílení pozic ve stávajících i nových zemích.
Farmet na Novém Zélandu

Rok 2018 je pro společnost Farmet plný úspěchů, ať už se bavíme o uvedení několika novinek na trh, navýšení výrobních kapacit nebo upevnění a posílení pozic ve stávajících i nových zemích.

Z tohoto pohledu je největší novinkou roku 2018 vstup naší firmy na velmi zajímavý trh Nového Zélandu. Zemědělství na Novém Zélandu je na velmi vysoké úrovni a tvoří asi polovinu HDP této země. Z Evropského pohledu je zcela unikátní z pohledu dotací. Nový Zéland je jednou z mála zemí, kde zemědělství není státem dotováno, je proto volně ponecháno vlivům tržní ekonomiky. To sebou přináší neustálou snahu místních zemědělců uvádět nové technologie a inovativní postupy hospodaření, aby si zachovali svojí světovou konkurenceschopnost.

Není proto divu, že jsme v minulosti řešili několik požadavků na dodání našich strojů na tento tichomořský ostrov. Z pohledu vzdálenosti a složitosti dopravy, bylo ale velmi obtížné těmto individuálním požadavkům od místních zemědělců vyhovět.

Vedení společnosti Farmet se proto rozhodlo ke kroku najít na Novém Zélandu silného a stabilního partnera, se kterým by navázalo obchodní spolupráci. To se povedlo na začátku roku 2018, kdy jsme začali spolupracovat s firmou JJ ltd., která má na Novém Zélandu 60 letou tradici v oblasti prodeje a servisu zemědělské techniky.

Na konci března byly objednány první stroje napříč naším sortimentem. K přepravě byly tyto stoje připraveny na konci června a musel být splněn požadavek transportu v lodních kontejnerech. Z tohoto pohledu pro nás byly velmi důležité několikaleté zkušenosti s lodní dopravou strojů do Severní Ameriky. První zastávkou strojů po opuštění výrobního závodu v České Skalici byl přístav v německém Hamburgu.

Zde byly stroje přeloženy na přepravní loď MSC Oscar. Za zmínku stojí, že tato loď je velikostí 4 fotbalových hřišť jednou z největších kontejnerových lodí světa, dokáže pojmout neuvěřitelných 19 224 TEU (kontejnerů o rozměrech 6,1 m) a její výkon má úctyhodných 83 800hp. Po přibližně dvouměsíční plavbě stroje dorazily do novozélandského přístavu, kde byly přeloženy a transportovány k dealerovi.

Následně proběhla montáž a odzkoušení strojů. První stoje si v polních podmínkách mohli již nedočkavě vyhlížející novozélandští farmáři vyzkoušet v půlce října, kdy byla zahájena demo tour napříč jižním ostrovem. Velmi nás potěšila informace, že náš léty prověřený Kompaktomat K 600 PS byl zakoupen hned prvním zákazníkem, u kterého byl stroj v praxi předveden. Podle jeho slov je to jeden z nejlepších strojů na jarní přípravu půdy. V současné době probíhají další demonstrace, výstavy a ukázky našich strojů na tomto věčně zeleném ostrově, o kterých vás budeme postupně informovat.

Jan Schovánek
Koordinátor prodeje na Novém Zélandu
Sales Coordinator in New Zealand

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.