Komplexní závod na zpracování olejnin

23. 5. 2023
Společnost Farmet a.s. společně s místím dealerem Seed-Imex Kft. (HU) uvedla do provozu závod pro komplexní zpracování olejnatých semen (především řepky olejné) technologií dvoustupňového lisování za studena (CP2) včetně automatické filtrace oleje (AFF) a systému inteligentního řízení a vizualizace procesu Farmet Intelligent Control (FIC).
Komplexní závod na zpracování olejnin

Technologie dvoustupňového lisování za studena nabízí velmi šetrné řešení v procesu lisování při dosažení vysoké výtěžnosti oleje. V průběhu lisování se olejnatá semena příliš nezahřívají a zůstávají v něm zachovány biologicky cenné látky jako vitamíny a antioxidanty. Získaný olej obsahuje pouze malé množství fosfolipidů, což usnadňuje jeho další zpracování.

 

Srdcem dodané technologie jsou velkokapacitní lisy FS4015, přičemž denní kapacita tohoto závodu je plánována až 300 tun semen. Společnost Farmet i náš zákazník prosazují společnou vizi lokálního zpracování olejnin. Dodaná technologie umožňuje zákazníkovi získat vysoce kvalitní (organic, bio, pure) a dobře obchodovatelné komodity na trhu – zejména kvalitní řepkový olej a výlisky s ideálními parametry pro krmivářství.

Získaný (panenský) olej je čirý, má zlatožlutou barvu, lahodnou chuť a jemnou vůni po výchozí surovině. Lze jej skvěle uplatnit jako v potravinářství, krmivářství i v průmyslu. Výlisky se nejčastěji využívají jako krmivo s vysokou krmivářskou hodnotou – např. pro krmení skotu, prasat, drůbeže.

Dodaná technologie je vysoce šetrná k životnímu prostředí s maximální bezpečností a stabilitou provozu. Jde výhradně o mechanické (bez chemických látek – hexanu) a ekologické zpracování, při kterém nevzniká žádný odpad.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.